BuG 489 - Bericht uit het Gewisse - 22 april  2022

BuG 489 on-line           Print  Tablet  Smartphone (5p)

Kiesresultaten 2019 per gewest uitgezet voor gans BelgiŽ:
PVDA/PTB, Groen/Ecolo, Open-VLD/MR, Vooruit/PS, CD&V/Les
 Engagťs, N-VA en Vlaams Belang/Dťfi, Parti Populaire, Destexhe

 "We are one"-manifest, hoe doorbreken in Vlaanderen?

De gemeentekaartjes brengen de regionale en lokale variatie in de behaalde kiesuitslagen voor gans BelgiŽ in beeld voor de verschillende partijengroepen. Ze laten niet toe om de kiesresultaten van de partijen onderling te vergelijken, ze tonen waar de meeste stemmen gehaald worden.

In de commentaren op de Franse kiesuitslagen wordt nogal gespeculeerd en al voor waar aangenomen dat het kieslandschap voor de 'klassieke' partijen verder zal verschralen ten voordele van de 'radicale' of 'extreme' partijen in BelgiŽ. Dat valt nog te bezien, want dan komt enkel de PTB in WalloniŽ en Brussel in beeld, de andere partijen lieten/laten er nog niet zoveel van hun pluimen. BelgiŽ en meer speciaal WalloniŽ als een spiegelbeeld van Frankrijk zou wel eens een fata morgana kunnen zijn in het hoofd van de gevestigde commentatoren. Of zorgt de PVDA in Vlaanderen voor de verrassing?

1. PVDA/PTB

Wat maakt(e) het verschil uit tussen de steile opgang in WalloniŽ en Brussel en de beperkte stijging in het Vlaams gewest?

2. Vooruit/PS

Als WalloniŽ Frankrijk spiegelt kan het vooral de PS zijn die in de klappen deelt, gezien de stemuitslagen in de grensgemeenten met Frankrijk.

3. Groen/Ecolo

In het Vlaams gewest is Groen sterker in (universiteits) steden, Ecolo in het  WalloniŽ van de nieuwe technologieŽn (Waals Brabant) en van de landelijke Ardennen en de Oostkantons die de dynamiek van Duitsland meepikken.

3. CD&V/Les Engagťs

Zal West-Vlaanderen blijven drukken op de CD&V en hen verder doen verschrompelen, of zal er een nieuwe dynamiek komen die de CD&V in de stedelijke omgevingen doen herrijzen? Is het uitdrukkelijker opnemen van het belang van de religie, ook van de islam, een uitweg, en waar blijft het christelijke middenveld om de leiding over te nemen in de CD&V?

4. Open-VLD/MR

De MR combineert het diepe WalloniŽ en Waals Brabant en is quasi afwezig in de oude industriŽle band. In het Vlaams gewest handhaaft Open-VLD zich met de Oost-Vlaamse burcht, maar heeft in de Kempen alle terrein prijsgegeven.

5. N-VA, VB/ Dťfi, PP en Liste Destexhe

In WalloniŽ bestaat geen (echt) equivalent voor N-VA en Vlaams Belang. Zien of in 2024 nieuw-rechtse partijen het strijdtoneel gaan betreden en of het Vlaams nationalisme en extreem rechts hun droom waarmaken of vaststellen dat de bevolking het toch als bedrog doorziet. Het zal in de Vlaamse grotere steden zijn dat het zal/moet gebeuren, en daar liggen de kaarten van rechts en extreem rechts demografisch en ideologisch niet goed.

6. N-VA en Vlaams Belang, in aparte kaartjes voor het Vlaamse gewest

De regionale en lokale differentiatie laat meteen de zwakheden van N-VA en VB tot uitdrukking komen. Het Vlaams Belang heeft in de grotere steden de handdoek al in de ring moeten gooien (dixit Filip de Winter), en voor de landelijke gebieden zal de evolutie niet anders zijn. Als het Vlaams Belang enkel in het diepe West-Vlaanderen en in de vergrijsde ambtenarengemeenten in Oost-Vlaanderen moet overleven, ziet het er niet goed uit.  En hoe lang kan de N-VA de schijn kan hooghouden als volwaardige beleidspartij met ministers die niet van veel staatsmanschap blijk geven?

Slotoverweging: Zullen het misschien, in tegenstelling tot de algemene evolutie in Frankrijk, de traditionele partijen zijn die het politieke vertrouwen van de bevolking zullen terugwinnen? En zullen zij mede door de demografische evolutie en het alsmaar groter gewicht van de 'nieuwe Belgen' in de politieke vertegenwoordiging en beleidsbepaling, (extreem) rechts terugdringen, met daarbij een nieuwe speler in het Vlaamse spelbord, de 'authentieke' linksen, zoals zij zichzelf noemen?

Met vriendelijke groeten,

Jan Hertogen, socioloog
0487 335 552

Wie geen berichten meer wenst te ontvangen kan dit langs een Re melden met opgave "Uitschrijven".