BuG 211 – Bericht uit het Gewisse – 16 januari 2014

BuG 211  on-line         Tabletversie        Printversie (2p)

Misplaatst politiek enthousiasme over 'daling' Belgwordingen,
terecht enthousiasme over hoogste aantal erkende vluchtelingen ooit, 2013

En dank aan de politie die nu zelf als eerste met hun statistieken komen.

Niets nieuws onder de Belgische zon: de nieuwe Belgen
 

Aantal “nieuwe Belgen” fors gedaald titelde  de VRT, specialist in het onvermogen cijfers te lezen en te interpreteren. Update: De VRT heeft haar bericht geschrapt, maar niet geklaagd, Het Laatste Nieuws geeft wél nog het Belgabericht.
 
Het hoerageroep van Turtelboom en Van Cauter over de ‘verstrenging’ van de nieuwe Belgwet heeft hen spijtig genoeg alleen nog maar windeieren gelegd. Geen naturalisatieaanvragen meer zo jubelen ze, uiteraard want die zijn afgeschaft behoudens voor wie uitzonderlijke verdiensten/prestaties kan voorleggen, dat waren er in 2013 volgens hen 508, benieuwd wat die ‘bijzondere verdiensten’ zijn. Maar niet geklaagd, er zijn nog 30.000 wachtenden voor u in de oude naturalisatieprocedure, het zal nog enkele jaren duren voor de afschaffing van de naturalisatie ook in de cijfers zal te zien zijn.
 
Een beschamend schouwpel

En dan de andere Belgwordingen. Het beschamend schouwspel van politici die zich vrolijk maken omdat er minder vreemdelingen Belg worden wekt eerder ethische afkeuring op, ook deze van de OESO, dan dat zij er politiek succes mee mogen verdienen. Maar ook hier is het enthousiasme misschien voorbarig. Als de voorwaarde voor het indienen van een aanvraag met ingang van 01/01/2013 van 3 tot 5 jaar verhoogd wordt is het wiskundig normaal dat de eerstvolgende 2 jaar nog geen aanvragen kunnen gebeuren, maar wel allemaal het vijfde jaar, dus in 2015, tezamen komen. Intussen hopen deze politica’s (waarom zijn het vrouwelijke politici die zo scherp staan op die ‘vreemden’ die ze liever vreemdeling laten blijven) er wel op er in de verkiezingen de vruchten van te plukken.
 
Belgwordingen op hetzelfde peil als de laatste 10 jaar

Maar deze ‘vermindering’ van nieuwe Belgen waar men zo vrolijk om doet, is zelfs in 2013 niet in de cijfers zichtbaar, omdat er nog te veel lopende aanvragen waren van 2012, en vorige jaren dan?
Het aantal Belgwordingen in 2013 zit op het niveau van de laatste tien jaar, enkel 2012 sprint er bovenuit, voldoende voor de VRT (en Belga) om te spreken van een ‘forse daling’ terwijl het in feite een terugvallen is op het oude niveau, enkel de verhoging in 2012 na beperkte daling in 2011 is in feite opvallend, maar neen, die ‘forse daling’ is voldoende voor de deze politica om een feestje bouwen.

Tegen dat de al of niet vermeende impact van hun politieke spel met mensen zichtbaar wordt zijn Turtelboom, Van Cauter en Lanjri misschien al lang politiek uitgeteld. Er zijn trouwens 33.969 meer nieuwe Belgen in 2013, naast de 1,6 miljoen andere nieuwe Belgen en hun nageslacht van de vorige jaren, die hen daarvoor in mei 2014 politiek kunnen afstraffen.
 
Een proficiat voor de asielerkenningen van Maggie De Block, de hoogste ooit.
 
En dan is er nog het opmerkelijke en historische maximale resultaat dat Maggie de Block scoort met de erkenning van asielvragen in 2013, dat is blijkbaar iedereen ontgaan. Het aantal asielvragen is in 2013 een weinig gedaald  van 21.463 naar 15.840, hetzelfde niveau als tussen 2003 en 2009, vooral dan wegens vermindering van asielaanvragen uit (oude communistische) Europese landen waar een ontradingscampagne is gevoerd – waar blijven de Roemenen en Bulgaren trouwens. 

Het aantal erkenningen van asielzoekers daarentegen is nog nooit zo hoog geweest als in 2013, nl  4.937, wat in feite fenomenaal is, (update: alhoewel, daarvan zijn er 1.013 Syrische vluchtelingen liet iemand opmerken). De Block boekt hiermee het hoogste aantal erkenningen als vluchteling ooit, het dubbele aantal van de 2.538 erkenningen in 2008 en de 2.303 in 2009.

Op nog geen 4 jaar tijd verdubbelt het aantal erkende vluchtelingen onder bevoegdheid van Maggie de Block. Waarom wordt dat nooit eens in de aandacht gezet, het siert de Block dat zij, ondanks een profiel van harde tante en 1ste politicus van het land in de populariteitsscore omwille van haar restrictief asielbeleid, de beste resultaten boekt ooit in de erkenning van vluchtelingen.

Hoe minder asielaanvragen hoe groter het aantal erkenningen. De Block heeft ook altijd gezegd dat zij een streng maar humanitair beleid zou voeren. En met de opnieuw ingediende individuele aanvragen van het respect verdienende Afghaanse collectief, zal het voor 2014 allicht nog meer de goede kant opgaan.
 
Jan Hertogen
, socioloog
0487 335 552
www.npdata.be


Wie geen berichten meer wenst te ontvangen, graag een RE met melding:
uitschrijven.